WTFapp? Facebook kupio Whatsapp!Svi mediji (doslovno SVI) prenijeli su vijest da je Facebook kupio aplikaciju Whatsapp za nevjerojatnih 19 milijardi dolara. Iako je ovaj iznos na nekim portalima umanjen za 3 milijarde, pozvat ćemo se na Forbes jer oni valjda znaju o čemu pričaju.

Radi se dakle o 4 milijarde dolara “u kešu”, otprilike o 12 milijardi u FB dionicama i 3 milijarde u ograničenim udjelima kompanije, a sve kako bi isplatili sve Whatsapp zaposlenike za sljedeće 4 godine. Za ovu kompaniju staru 5 godina koja broji 50 zaposlenika, taj iznos penje se na 380 milijuna po osobi. Osnivač Whatsapp-a, Jan Koum, bivši Yahoo-ov zaposlenik, pridružit će se izvršnom odboru Facebooka.

Jedan oda razloga talasanja u medijima upravo je visina iznosa koji je Whatsapp-u ponudio Facebook, pogotovo ako se prisjetimo da je da je Microsoft kupio Nokiju za nekih 8 milijardi, a Google prodao Motorolu za manje od 3 milijarde dolara, kako navodi mob.hr.

Whatsapp trenutno koristi oko 450 milijuna ljudi u svijetu, a dnevno se putem ove aplikacije pošalje i do 50 milijardi poruka.

Neki pak nagađaju da je ovo potez očajnika. “Ovo je luda lova. Mislim da su strahovito preplatili za ovo. Napravili su to jer su očajni”, izjavio je Rob Enderle, glavni analitičar u Enderle Group za CNBC.
“Toliko su zabrinuti da gube korisnike da pokušavaju podići broj korisnika na način da kupuju kompanije koje imaju mnogo korisnika”, dodao je.

Zuckerberg već neko vrijeme pokušava osvojiti i tržište mobilnih poruka, a poznato je da su ga osnivači Snapchata odbili kad mi je ponudio 3 milijarde. Ovog puta očito nije želio riskirati.

Na koji način će se “mrdžati” ove dvije tvrtke ostaja za vidjeti, no najavljeno je da će nastaviti funkcionirati neovisno jedna o drugoj, slično poput Instagrama kojeg je također kupio Facebook, ali za “samo” jednu milijardu. 

L.B.Objavi na Facebooku Objavi na Twiteru

Objavljeno 20.02.2014.


Komentiranje je jedna od privilegija registriranih korisnika.
Kul teta

Kul curke

Teen31SaraAhhhella_swatkicaScary007Eysan_Bayraktarlorenastojkovic11xcreampuffsxMarryLouu

Vruća roba sa Teen385

Glazba

Ljubavni život Biebera više nikada neće biti isti! Pa zar se on to oženio? Izgleda da - DA!

Velika vijest iznenada je protutnjala svijetom slavnih i poznatih - Justin Bieber se oženio u tajnosti!

Gaming

Najpopularnija aplikacija na svijetu: igrica Pokemon GO u samo par dana zaludila svijet

Jeste li se kada poželjeli boriti, hvatati i trgovati Pokemonima u pravom svijetu? Ako je odgovor da – vjerujete, niste jedini.

Ljepota i zdravlje

Selotejp pomaže pri šminkanju – 6 načina kako ga upotrijebiti

Neki imaju talent za nanošenje sjenila, konturiranje i savršen potez eyelinerom. Za sve ostale (čitaj:nas), tu su trikovi koji spašavaju stvar.

Ljepota i zdravlje

Novi kozmetički trend: ekstenzije za obrve

'Umjetne obrve' su se pojavile prije 2 godine, a sada su postale apsolutni hit – svi žele debele obrve!

Ljepota i zdravlje

Njeguju kožu, kosu i zube: Ubaci jagode u svoju beauty rutinu

Kad pomisliš na jagode sigurno se oblizneš i u sebi kažeš 'njam' jer su jagode savršeno i najbolje ljetno voće: osvježavajuće, slatke, mirisne i fine! No, možda ne znaš da ove ljepotice u sebi kriju mnoge korisne sastojke koje možeš iskoristiti za njegu tijela, kože i kose.